bromfietsen


brede trucage-foto van dit type

DKW HUMMEL DE LUXE 1968


intro

DKW hummel de luxe

Het is verwonderlijk hoe weinig er op internet, maar ook in de DKW- literatuur, te vinden is over de DKW hummel de luxe. Terwijl het toch een van de bekendste DKW- bromfietsen is.

De DKW hummel de luxe is een van de laatste tweewielers die de naam DKW nog met ere kunnen dragen. Zweirad Union, waarvan DKW sinds 1958 deel uitmaakt, is in 1965 overgenomen door Hercules, dochteronderneming van de beroemde fabrikant van de Sachs-motortjes waarmee bijna alle bromfietsen zijn uitgerust. Toch draagt de motor van de DKW hummel de luxe nog het DKW label.

Ook de vormgeving van dit model is duidelijk tot te herleiden tot eerdere DKW- tweewielers; in het gestroomlijnde stuur bijvoorbeeld zijn de VS modellen 175 en 250 duidelijk herkenbaar.

De DKW hummel de luxe is zo fraai vormgegeven en het exemplaar uit de collectie is zo mooi gerestaureerd, dat hij inmiddels in de woonkamer van de nieuwe eigenaar staat te pronken.

Misschien is dit model ook wel bedoeld als kunstwerk; het enige andere exemplaar dat op internet is te vinden, blijkt ook in de woonkamer te staan (zie link naar de restauratie van een hummel de luxe uit 1966).technische specificaties


merk dkw
type jaar1968
modelhummel de luxe kleurantraciet/ creme
carburateurbing motortype124 dkw zweirad union
ontstekingvliegwiel cylinderaantal1 cylinder 2-takt
voltage6 V cylinderinhoud49 cc
aandrijvingketting boring x slag
remmentrommelremmen koppelinghand d.m.v. kabel
versnellingen3 hand dmv kabel band voor23x2.50 Continental
koelinggeforceerd band achter23x2x2.25Vredestein


fotogaleriedocumentatie

Handleiding en onderdelenlijst voor de dkw hummel de luxe:
links

Websites over dkw hummel de luxe:

varia

LETOP: De bromfietskeuring voor oude bromfietsen is per 1 januari 2019 gewijzigd [klik]

Toelatingsnummer van de DKW hummel de luxe is waarschijnlijk B 0011. (zie kopie van Motormuseum Lexmond [Hans van Kleef]). Bekijk zelf de lijst met b-nummers van Motormuseum Lexmond. Of de informatie van de Dkwclub   /diversen /technische informatie /toelatingsnummers


toelatingsnummer 0011;
einde van de pagina

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!