automobielen


brede trucage-foto van dit type

WILLYS JEEP CJ-3A 1952


intro

willys jeep

Na de 2e wereldoorlog is er een nijpend tekort aan voertuigen, er is veel in beslag genomen en weinig geproduceerd. De door geallieerden achtergelaten militaire voertuigen zijn zeer geliefd, en verdwijnen voor een deel, al dan niet legaal, naar de burgermaatschappij.

Agrariers blijken vindingrijk: ploeg, boerenkar, maaimachine kunnen door de Jeep worden getrokken of aangedreven.

Gestimuleerd door deze civiele toepassingen van de militaire jeeps is in Nederland de Civiele Jeep van Willys, de CJ 2A, ingevoerd. Deze zogenaamde vredesjeeps worden geleverd aan Kon. Landmacht Kon. Marechausse en politie, en komen direct of indirect ook in de burgermaatschappij terecht.

Vanaf 1948 is de CJ 2A (met gedeelde voorruit) opgevolgd door de willys cj 3a. De willys cj 3a is direct te onderscheiden van de CJ 2A doordat de voorruit nu uit een stuk bestaat; verder geeft de CJ 3A iets meer zitruimte aan de chauffeur.

In de loop der jaren verschijnen de sterk gelijkende militaire modellen CM en M38 en worden diverse technische wijzigingen doorgevoerd in de CJ 3A. Uiteindelijk wordt de CJ 3A vervangen door de CJ 3B; de CJ 3B, herkenbaar aan de hogere motorkap, is voor Nederland geassembleerd door Nekaf.

De willys cj 3a uit de hier beschreven collectie heeft als bedrijfs- brandweerwagen met spuit dienst gedaan. Oorspronkelijke is de combinatie gebruikt door het bedrijf Broere, Dordrecht, waar nogal wat opslagtanks voor chemicalien stonden.

De aanhangwagen die er nu achter hangt komt uit het leger, maar is (voorzover bekend) vergelijkbaar met de aanhanger van Broere. De aanhangwagen is daarom brandweerrood gespoten.technische specificaties

kenteken JG - ** - ** I - II copy III 3 - 1 - '63
merk willys
typejeep jaar1952
modelCJ 3a motortypeL- head
kleurrood + zwart kop-/zijklep
carburateur636 SA cylinderaantal4 cylinder 4-takt
ontstekingaccu /bobine cylinderinhoud2199 cc
voltage6 V boring x slag79,375 x 111,12
aandrijving4 WD koppelingvoet
remmenhydr. banden voor6.00-16 Sonap
versnellingen3v + 1A H + L 4w banden achter6.00-16 Sonap
koelingwater reserveband6.00-16 Sonap
fotogaleriedocumentatie

Bij het schrijven van de intro is gebruik gemaakt van:

Verder is aanwezig:

Voor algemene literatuur over militaire voertuigen klik hier.links


klik hier voor links

einde van de pagina

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!

Last updated 8.7.2008